Latviske Gunta Venge kom over et tomt lokale på Hellesøy utenfor Bergen. Hun har aldri angret på at hun valgte å bli med i den minste nærbutikkjeden.Det lille lokalsamfunnet i øygarden med litt over hundre fastboende manglet en dagligvarebutikk. Gunta kontaktet derfor alle nærbutikkjedene og trakk etter hvert konklusjonen.

Det måtte bli Snarkjøp. Jeg ble butikk nr 2 i den nye kjeden, fortalte hun under Merkur-konferansen i Tromsø nylig.

For liten for de fleste

Våren 2013 kunne Gunta ønske velkommen til den gjenåpnede butikken. Da visste hun at butikken ville få for liten omsetning til å bli en Joker. Med bare 70 kvadratmeter salgsflate var døren stengt hos Bunnpris og Matkroken.

Til slutt satt jeg igjen med Snarkjøp og Nærbutikken. Hos begge tilfredsstilte jeg kravene sier Gunta.

Hun vurderte naturlig nok de økonomiske betingelsene til kjedene, både for startfasen og senere. Verdigrunnlaget deres og mulighet til rask oppstart spilte også inn.

Snarkjø var best på alle punkter. Dessuten kunne de gi meg tett oppfølging, fremholder hun.

Gunta er utdannet kultur- og statsviter og hadde aldri drevet butikk før. Da lurer man på mye før man begynner å få grep om kjøpmannskapet.

Liker ikke kjedeavgifter

I Snarkjøp er det ingen årlig kjedeavgift å betale for butikkene. Kjeden er startet og drevet av Per Eivind Vik og Geir Inge Vik i Kristiansand. De to fetterne gjør det meste selv og har ikke store, faste kjedekostnader.

Jeg synes det er rart at man skal betale kjedeavgift. Dette er mine penger, sier Gunta som valgte Snarkjøp også på grunn av innmeldingskostnaden som hun synes var lav og hyggelig.

Friheten innenfor sortiment og prissetting setter hun også pris på.

Du får varene fra Asko. Kommer de som de skal?

Det gjør de. Det har bare vært utsolgt noen få ganger.

Utsolgt-situasjonene har ikke skremt bort kundene, ser det ut som. Gunta opplever de fleste som lojale, og noen har Hellesøy LAndhandel som sin hovedbutikk. Noe handelslekkasje må det likevel bli når noen av øyboerne arbeider i Bergen eller ved offshore-basen på Ågotnes. Kjøreturen tar ikke lang tid. Hellesøy er fergefri, det har offentlige veimillioner sørget for.

Feirer når det er mulig

Hellesøy Landhandel har flere tilleggstjenester som skal gjøre det lettere å bruke butikken. Tipping, vareutkjøring og medisinsalg gir Gunta flere ben å stå på.

En liten kaffekrok har hun også funnet plass til, noe særlig de eldre kundene vet å verdsette.

Jeg satser på å skape opplevelser og feirer alt som feires kan. Da vi hadde bestått i hundre dager, markerte vi det, akkurat som man gjør i politikken.

Fisket frem et lite overskudd

Røkt laks gav Hellesøy Landhandel et hopp i omsetningen i fjor.

2014, det første hele driftsåret, gav røde tall. I fjor forhandlet Gunta direkte med flere leverandører og fikk bedre betingelser. Det bidro til at 2015 endte med et lite pluss.

I Snarkjøp skal man jo være en liten kremmer, legger hun til.

I fjor steg omsetningen med nær 15 prosent til 4,8 millioner. Mye av økningen skyldtes den røkte lasken fra en lokal leverandør, som tyske fisketurister kjøpte i bøtter og spann. I år er Gunta usikker på om avtalen med lakseprodusenten blir videreført og har derfor valgt å ikke budsjettere med ytterligere vekst.

Er det noe du savner hos Snarkjøp?

Jeg håper kjeden kan få enda flere butikker. Da ville vi stått enda sterkere overfor leverandørene.

Les mer på Dagligvarehandelen omtale Hellesøy Landhandel og Snarkjøp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed